Arbetsmomenten när du målar ett hus

Älvsbyhus Tyr

Älvsbyhus Tyr, bild: Älvsbyhus AB

Dags att måla? Ditt hus ska hålla i många år, och bör därför få en skyddande behandling så att väder och vind inte kan bryta ner panelen. Utbudet av färger varierar, och det är viktigt att du väljer rätt behandlingsmetod och ser till att arbetet blir noggrant utfört. Först då kan du få en lång hållbarhet och en tilltalande husfasad. Här ger vi dig några goda råd på vägen.

Förberedelser

Trä ska vara torrt. Är fasaden ny och obehandlad är det viktigt att den målas så snabbt som möjligt, då den annars snabbt börjar brytas ner av solens strålar. Utsätts fasaden för fukt kan den redan efter några veckor riskera angrepp av alger och mögel.

Underlaget ska vara bra

En ny husfasad kan behöva tvättas ren och borstas för att få bort smuts och damm. En tidigare behandlad träfasad bör undersökas noggrannt för att se om färgen sitter fast på brädorna. Skrapa eller slipa bort färg som sitter löst. Gamla och ruttna brädor behöver bytas ut. En bra metod är att sticka en kniv i brädan för att känna om virket känns hårt och friskt. Är brädan mjuk har den röta och bör bytas ut.

Förebygg röta

Ändträn är ett av husets mest utsatta områden och måste skyddas för att inte påverkas av fukt och vatten. Mer än hälften av all röta startar i just ändträt. Mätta därför samtliga ställen noggrant med grundolja.

Måla

Grundmåla alla omålade ytor med grundfärg. Det förhindrar transport av missfärgade ämnen i träet och ger en god vidhäftningsförmåga för toppfärgen.
Måla på toppfärgen först efter att grundfärgen torkat ordentligt. Det ger en väderbeständig och tilltalande yta sin förhindrar nedbrytning av grundskicket. Toppfärgen målas alltid i två lager för att ge ett fullgott skydd som varar i många år.

Ta det säkra före det osäkra

Måla inte på kalla eller solheta väggar, utan när solen har passerat den aktuella husväggen. Utetemperaturen kan komma att påverka materialåtgången, ju lägre temperatur, desto längre torktid på färgen. Måla heller inte när det finns risk för regn ca fem timmar efter avslutad behandling. Dagg och regn kan ge matta fläckar på en färg som inte hunnit torka.

Säkerställ ditt arbete

Med bra utrustning blir arbetet både lättare och roligare. Se till att skaffa bra penslar, stegar och bockar innan du påbörjar ditt arbete. Se också till att täcka de ytor som inte ska målas innan du börjar.

Sist – men inte minst - se till att skydda naturen! Lämna överbliven färg till en miljöstation i din kommun. Färg och lösningsmedel (även vattenburen) försvårar reningsprocessen och bör ej hällas ut i avloppet.

Kom-ihåg-lista

Stege och arbetsbock
Skyddsplast och maskeringstejp
Ev. skyddskläder
Fasadtvätt/mögeltvätt
Borste eller kvast
Tvättsvamp och hink
Bra penslar
grundolja
Grundfärg (beroende på färgsystemval)
Toppfärg
Krok till färgburk att hänga på stegen
Ev. penseltvätt