Välj rätt färg för 2017

7 konkreta råd: Så väljer du rätt färg

Anne B Christensen ger sina bästa råd till dig som vill färgsätta ditt hem.

Anne B Christensen , industridesigner hos Flügger, delar med sig av sina bästa färgtips.

1. I vilken ände ska man börja när man som privatkund väljer färg till sitt hem?

– Jag skulle vilja säga att det handlar om att hitta en balans mellan tänka och känna. Börja med att titta på vad du har, och vad du vill ha kvar, hemma. Tavlor, möbler, textilier och annat. Dessa ting utgör själva kontexten. Gör gärna ett moodboard av dem också.

– Sedan är det dags att börja känna. Titta igenom några färgkartor och fundera över vad du tycker om. Försök sedan begränsa dig till 5-6 favoriter och testa vilka av dem som funkar ihop med det som finns med i ditt moodboard. I slutändan har du förhoppningsvis 1-2- kulörer kvar som du kan testa på väggen.

2. Kan man måla ett rum rosa, ett annat rum blått och ett tredje gult?

– Det finns väl egentligen inga rätt eller fel, men vill du skapa någon sorts harmoni i hemmet är det bra om det finns en röd tråd som går igen i varje rum. Lister eller möbler i ett visst träslag kanske, eller en färg som återkommer i tyger eller inredningsdetaljer.

3. Hur ska man tänka när det gäller ljus och kontraster?

– Stora kontraster, som svart och vitt, är ganska ansträngande för ögat. När allt går ton i ton och flyter ihop blir det också jobbigt. Mjuka kontraster är mer behagliga att leva med.

4. Kallt och varmt – vad gäller där?

– Ofta dras många rent instinktivt till antingen varma eller kalla kulörer. Själv tycker jag att man kan blanda för att skapa fin kontrast och balans i hemmet.

Gula kulören ”Bitter Sweet” täcker golv, väggar och fönsterfoder på ett mjukt och ombonat sätt. Den blå mattan utgör en fin kontrast.

5. Matt eller blankt?

– Samma sak där – något riktigt blankt mitt i det matta kan utgöra en fin kontrast. Men generellt sett är blanka ytor tåliga och funkar bra i kök och badrum. Men de upplevs som ganska hårda och avslöjar minsta defekt i ytan. Matta ytor liknar textil, är mjuka och döljer det som inte är perfekt. I de flesta rum är det att föredra.

6. Hur mycket hänsyn bör man ta till husets stil och arkitektur?

– Det är sällan viktigt, om du inte själv är väldigt intresserad av att bevara originalkänslan förstås. Vi har tidstypiska färgkort för dem som är nyfikna men när det kommer till kritan väljer de flesta mer moderna kulörer.

7. Har du några råd att ge när det gäller olika snickeridetaljer?

– Det lättaste är att helt enkelt välja en vit, neutral färg som går igenom överallt. Den ambitiösa väljer kanske att måla allt i rummet – foder, lister och väggar – i samma nyans. Det kan ge ett väldigt effektfullt uttryck men det gäller att nyansen genomgående är densamma.

 

TEXT: Liselotte Lundström – Hus & Hem, i samarbete med Flügger Färg